Laboratoriovierailuilla Turun yliopistolla
Tiers-lab Tutustuimme TIERS-labissa robottien ohjaamiseen ohjelmointikielen avulla. Lyhyen selostuksen jälkeen jakaannuimme pienryhmiin harjoittelemaan ohjelmointia. Saimme erilaisia tehtäviä, joita meidän piti ohjelmoida robotti suorittamaan. Lopuksi kisasimme muita ryhmiä vastaan siinä, kuka on ohjelmoinut robottinsa kiertämään pahvilaatikon mahdollisimman nopeasti.
Ohjelmoitavat robotit muistuttivat robotti-imureita, mutta niiltä puuttuivat siivoustaidot. Robotit kulkivat niille varatulla matolla, jossa oli mukavasti tilaa toteuttaa hankalia manöövereitä. Robotit kykenivät liikkumisen lisäksi havaitsemaan törmäyksiä ja soittamaan nuotteja. Roboteissa oli myös kaksi ohjelmoitavaa nappia.
Robotteja ohjelmoitiin yksinkertaisen, lohkoista koostuvan ohjelmointikielen avulla, joka oli räätälöity versio Scratchista. Kielessä oli valittavana kolmea eri tasoa. Ykköstasolla lohkojen toiminnot oli selitetty kuvien avulla, kun taas kolmannella tasolla lohkot selitettiin pätkällä oikeaa kirjoitettua koodia.
Lauri Haapa ja Matias Sjölund
Materiaalitekniikan laboratorio - paristodemo
Labravierailussamme 10 henkilön ryhmä ICT-lukiosta kävi 8.5.2024 Turun yliopiston materiaalitekniikan laboratoriossa. Tehtävänämme oli rakentaa toimiva paristo ohjaajan neuvoin.
Aluksi pistimme työtakit, suojalasit ja nitriilikäsineet päälle. Sitten meidät jaettiin neljään ryhmään ja pääsimme aloittamaan pariston tekemistä. Ohjaaja kertoi tässä välissä eri materiaaleista ja aineista mitä opiskelijoilla oli käytössä. Myös aineiden vaarallisuus käytiin läpi sujuvasti.
Paristo koostui muovilaatoista, alumiini- ja kuparipalasta, kahdesta eri tahnasta, jotka muodostuivat aineseoksista, sekä leivinpaperin palasta, joka oli uitettu yhdessä aineista. Pariston kokoamisessa ryhmä pääsi käyttämään milligramman tarkkoja vaakoja, automaattipipettejä sekä muita mittausvälineitä.
Jokainen ryhmä sai paristonsa toimimaan toivotusti, joka testattiin yleismittarilla. Sitten paristoja kytkettiin sarjaan, jotta niillä saatiin sytytettyä led-valoja.
Lopuksi kaikki putsattiin, suojavaatteet laitettiin paikoilleen ja kädet pestiin.
Atte Aalto-Setälä
Materiaalitekniikan laboratorio - vetolujuusdemo
Vierailimme 9 ict-opiskelijan voimin Turun Yliopiston materiaalitekniikan linjalla. Yliopisto-opettaja Valtteri Vinni ohjasi ensin lyhyen laboratoriotyön, ja sitten hän esitteli materiaalitekniikan tiloja ja menetelmiä.
Laboratoriotyössä testattiin teräs seoksen kestävyyttä eri lämpötiloissa heilurin avulla. Jokainen ryhmästämme sai oman metallipalan, jonka jälkeen saimme itse päättää haluammeko testata metallin kestävyyttä kylmässä, normaalissa tai kuumassa lämpötilassa. Metalli sai siis pitää huoneenlämpöisenä, kuumentaa levyllä tai jäähdyttää nestemäisessä typessä. Kun jokainen oli testannut oman metallinsa, vertailimme tuloksia, ja teimme päätelmiä. Kylmä metalli oli hauraampaa ja kuuma sitkeämpää.
Seuraavaksi kiersimme erilaisia laboratorioita läpi. Vinni kertoi tiloista, sekä materiaalitekniikan alasta. Opimme, että materiaalitekniikka on hyvin laajaa. Meille myös kerrottiin, minkä asioiden parissa Turussa tehdään tutkimusta. Meille kerrottiin mm. virtausakuista, hormonien mittaamisesta ja nanomateriaalien tutkimuksesta. Nanomateriaalien riskejä ei vielä tiedetä laajasti, joten näimme kuinka niitä tutkitaan hanskakaapeissa.
Vierailu päättyi, kun saimme muumitikkarit sanojen yhdistys pelissä osaamisesta. Olimme nimittäin yhdistäneet termejä ja selityksiä aikaisemmin, kun osa ryhmästä työskenteli heilurin ja metallipalojen parissa. Kierros oli erittäin mielenkiintoinen, ja kaikki olivat siihen tyytyväisiä.
Lassi Autio
Comments